Francouzský systém - ochutnávání čajů..

Klasický systém ochutnávání čajů a vyjadřování chuti se po roce 2002 změnilo v tom smyslu, že čaje začali být více oblíbené i v krajích, kde dosud dominovalo víno.

Termíny k popisu kvalit daného čaje jsou pozitivní, poetiké a lehce nadnesené, což je určeno především laikům. Druhý způsob vyjádření je objektivnější a určený profesionálům. Osobní představy, jednotliví ochutnavači a sdružení milovníků čaje vytvářejí "nepřehlednost" v popisech.

Od ochutnávačů vín je také převzat pojem struktury čaje v ústech. Prvnímu dojmu, kontaktu čaje s se sliznicemi v ústech, hned na začátku loku, říkáme útok "attaque". Když dojde k trvalému kontaktu čaje s jazykem, patrem a dalšími místy v ústech, které nazýváme plošinou "plateau", někdy se označuje jako srdce "coeur". Pak se chuť dostává i na zadní stranu úst a začátek hrdla. Délka přetrvání chutě a vůně v celých ústech, tzv.chuťový dozvuk "aromatique" a chvost "queue" v čase popíjení a dopití čaje. Ve vinařské terminologii máme výraz paví chvost "queue de paon" pro obzvláště bohaté chuťové doznívání.

Jak bychom popsali třeba vůně? Velmi silná, výrazná, dosti intenzivní, lehká, nebo jen stopa. Termíny popisů jsou značně subjektivní, to ani jinak být nemůže, takže závisí na "ochutnávači" a jeho náladě. Více ceněny jsou čaje s bohatou a komplexní vůní.

Co jsou taniny? Svíravá (adstringentní) chuť, kterou způsobují právě tatniny, srází bílkoviny ve slinách a svíravost je právě nositelkou příjemných a zajímavých vjemů pro receptory v ústech. Taniny (polyfenoly) jsou podstatou hutnosti, plnosti, chuťového základu každého čaje "corps". V popisech můžeme najít pojmy  jako : robustní, strohý, hutný..kulatý, zaoblený..hladký, jemný, hedvábný..harmonický, komplexní..špatně strukturovaný aj.

Při ochutnávání se nejdříve určí jedna nebo více skupin a tóny vůní (někdy nazývaných "póly"), které se vyjmenovávají a popisují nejen hotový čaj (zalitý vodou), ale i vůni suchého čaje a následně i vyluhovaného listu. Pro jednotlivé vůně se používá výraz "noty" a pro větší skupiny výraz "buket"..

Jen namátkou použiji jednotlivé "póly"..květinový - fialky, konvalinky, magnólie, šeřík, jasmín, pomerančovník..gardénie, různých orchidejí, pelargonie..dále třeba ovocný - jablka, hrušky, maliny, jahody, mirabelky..zeleně ovocný..zrale ovocný..přezrále ovocný..sladce kořenný..ale také dřevitý..pražený..balsamický..animální..minerální..zemitý..

Seznam popisu vůní není snad nikdy vyčerpán a ochutnavač může použít výraz, který mu nejlépe sedí. Takovéto popisy jsou vhodné z hlediska marketingu a příznivého ovlivnění zákazníků..samozřejmě. Pravý "čajomil" dobře ví, jak může být stejný čaj proměnlivý..

Zkuste si svůj šálek/konvičku čaje náležitě vychutnat a třeba při večeru s kamarády si zahrát hru "na popis" čaje..proč ne?

 

 

My si oslavy a setkání užíváme..