Zajímavá káva aneb co možná nevíte..

Káva se dnes běžně popíjí napříč celým světem.

Je symbolem přátelských setkání, neodmyslitelně patří k různým jednáním nebo se při popíjení tohoto voňavého nápoje rodí vědecké objevy či umělecká díla.

Na začátku 11.století se filozof a lékař Abuallat Ibn Sina (Avicenna) zmiňuje o léčebných účincích plodů nazývaných "bunkhum". Slovem "buna" se označovaly kávové boby, kávovník a také hotová káva, což je podle některých legend spojováno s místem Buno-Bedele, kde dodnes najdeme naturální kávovník (wild coffee), který se nachází v provincii Kaffa..tam, kde byla s největší pravděpodobností káva objevena..v jihozápadní Etiopii kolem roku 850 n.l. pastevcem koz Kaldim..

V arabských zemích, zejména v Jemenu, popíjeli kávu, která se stala známá jako "arabica". Nejvíce se káva expedovala z mýtického přístavu Moka.

Název káva mohl vzniknout podle etiopské provincie Kaffa, nebo z tureckého "kahve". Do Evropy ji snad přivezli Turci a začala se upravovat v různých zemích mnoha způsoby. Turkové sami ji považovali za nápoj "ducha zušlechťujícího". Do našich zemí se rozšířila koncem 16.století.

První kavárna byla založena v Damašku mezi roky 1530 až 1532. O sto let později byly zakládány kavárny ve Francii a postupně se staly oblíbeným místem v jiných zemích..u nás kavárna Slavia.

Kavárny měly typický nábytek a kavárenské noviny byly v dřevěných rámech..hosté hrající karty..tiché diskuze o politice pokuřujících návštěvníků..V kavárnách lákalo a dodnes láká hosty typické kavárenské vybavení od poniklovaných perkolátorů z 30.let minulého století až k sofistikovaným, nádherným, syčícím přístrojům zajímavých designů. Kávové ruční mlýnky se dnes staly žádaným doplňkem nejen kaváren, ale i ozdobou domácností. Šálky na kávu a talířky jsou chloubou porcelánových firem od čistého bílého až po jedinečné barevné i tvarové skvosty. Mimo jiné nádhernou sbírku "kávovarů" najdete v mé oblíbené Klentnici Café Fara s muzeem, zahradou a jídelními mlsotami.

Káva se pije v beduínských stanech, v domorodých tukulech a tržištích v Etiopii..aristokratických palácích i prostých domácnostech a kancelářích. Je nespočetně příprav kávy a jejího servírování. Já osobně mám ráda kávu, kterou připravuje můj partner a bratr z prvotřídních směsí pana Davida Paclta. Ochutnala jsem kávu v několika skvělých kavárnách v Pařízi, Praze a jiných místech. Naprosto skvělá byla káva na St.Germain de Pres v Cafe de Flore a na Národní třídě v Louvre. Existuje mnoho zajímavých kaváren, kde mým průvodcem-dohazovačem je kamarádka Lucie a kávový gurmán Miras. Má oblíbená ne-káva je v bisrtu Chez nous na Kladně..chai latté s mangem.

Za posledních pět set let se v podstatě pražení kávy nezměnilo, ale způsoby se zdokonalují. Dnes se využívají elektronicky řízené "aparatury", které zabezpečují rovnoměrné pražení a umožňují získat kávu požadované kvality. Kávové boby se při pražení zahřívají na 180-230°C, ztrácejí při tom vodu, ale nabývají na velikosti. Největšími producenty kávy jsou dnes Brazílie, Kolumbie, Venezuela, Kostarika a jihozápadní Asie.

Káva je obecně považována za populární stimulans. Obsah kofeinu je v kávě různý, závisí na geografickém původu, typu kávovníku a způsobu zpracování. Kromě kofeinu obsahuje káva množství dalších aktivních látek, z nichž nejvýznamnější jsou kafestol a kahweol, jejichž samostatné účinky jsou zatím málo známy.

Na konec jedna specialitka..Etiopie, mateřská země kávy..tam je káva neodmyslitelnou součástí života..pije se několikrát denně..zahání hlad tam, kde je nedostatek potravy..zejména káva s máslem má super kalorický účinek..Káva patří ke všem společenským událostem a setkáním, je považována za uklidňující nápoj při pohřbech i nápoj ulehčující klidnou diskuzi (na rozdíl od alkoholu, který může působit iritačně). Příprava kávy je u domorodých obyvatel Etiopie velmi odlišná od našich zvyklostí. Káva se nesladí, nýbrž solí! Káva se dle staletých etiopských tradic pije v každé domácnosti obřadně na 1-3 etapy.."abol" - první etapa, "huleňa" - druhá, "baraka" - třetí.

Zajímavosti, které jste se dozvěděli, můžete dál předávat "per hubam" u šálku dobré kávy. Informace jsem čerpala z článku ČLČ - Káva a její legenda, historie a vliv na lidské zdraví. Také má oblíbená žena a autorka úžasné knihy Velmi osobní kniha o zdraví - Margit Slimáková, doporučuje popíjení kávy!

 

 

 

 

Krásné léto..se šálkem kávy, čaje nebo vody s mátou a citronem!