Bílý čaj a čajové zajímavosti..

Po mnoho staletí byl bílý čaj určen pouze pro radost čínské elity, která si jako jediná směla vychutnat jeho jemnou lehkou chuť. Dnes se bílý čaj těší nesmírné oblibě, což dovedu pochopit, protože mezi čaji je mým favoritem!

Proč byl bílý čaj považován za raritu a něco naprosto výjimečného? Důvodem je to, že se pro produkci bílého čaje hodí jen několik málo čajovníků a je potřeba je velmi šetrně obhospodařovat. Krom toho musí sběry probíhat šetrně, ručně, aby zůstalo zachováno charakteristické bílé ochmýření na koncích čajových lístků.

V jižní Indii bylo kultivováno několik keřů, ze kterých se vyrábějí velmi zajímavé bílé čaje. První kultivary byly vysazeny v roce 2000 členy pracovní skupiny Gschwendner v oblasti Oothu.

Jemný a lehký bílý čaj potěší i zhýčkané patro milovníků špičkových Darjeelingů nebo jemných Oolongů. Šetrné a opatrné zpracování napomáhá také zachování cenných látek, které v menší nebo větší míře obsahují všechny čaje. Vysoký obsah minerálů, vitamínů a stopových prvků je základem pro využití bílého čaje v čínské medicíně.

Klasickým bílým čajem je Pai Mu Tan "Bílá pivoňka", který se zpracovává podle prastaré metody.

Název bílý čaj je inspirován stříbřitě bílým chmýřím na spodní straně nejmladších čajových lístků. Sklizený list se nechá pouze zavadnout a usušit, jen tak zůstanou buňky v listech neporušené a šťáva z nich nemůže reagovat s kyslíkem ve vzduchu. Typická fermentace, k jaké dochází u černého čaje, v tomto listu proběhne jen cca z 2% a to i bez tepelného zpracování typického pro zelené čaje..to jsou právě odlišnosti mezi bílými, černými a zelenými čaji!

Vybírejte, ochutnávejte, užívejte si chuť a vůni čajů..

 

 

 Barvy a vůně nejen bílých čajů v Mlsotách..krásný srpen!!!