Povídání o čaji II.

Kde se vůbec čaj pěstuje, kde jsou příznivé klimatické podmínky pro jeho pěstování a kdy se sbírá?

 

Na jihu Číny dodnes existuje několik čajových zahrad, odkud se dříve dodával čaj jen pro císaře a jeho dvůr. Tento čaj směly sbírat jen bíle oblečené a čerstvě umyté dívky se stříbrnými koši a ještě pod dozorem císařských úředníků. Stříhal se pouze pupen nebo první lístek výhonku. Přísně se dbalo jak na sklizeň, tak i na zpracování čaje.

Velkou část čínské produkce tvoří zelené čaje. Černý čaj je určen výhradně na export. Možná nevíte, že pro nejlepší zelené čaje se používají jen první dva lístky a výhonek. Listy se nesmějí poškodit, aby se nazahájil proces fermentace. Listy se krátce zahřejí nebo ošetří párou, svinou se a nakonec se usuší.

 

Specialitou Tchaj-wanu jsou polofermentované čaje oolong, jejichž chuť je něco mezi chutí zeleného a černého čaje. Tradice prvního sběru je datována na 20.dubna a 6.května vrcholí.

 

Náhorní plošina řeky Brahmaputry je nejrozlehlejší oblastí na světě produkující černý čaj. Tato oblast je na severovýchodě Indie a druh čajovníku se nazývá assamský, Camellia assamica. Tady první sběr začíná už v únoru sklizní First Flush. Čaj z tohoto sběru má aromatickou, svěží, květinovou chuť a světlou zlatožlutou barvu. Od května do konce června se tady sbírají nejlepší a nejvíce ceněné čaje Assam.

Nejslavnější oblast pěstování čaje v Indii se rozkládá na jižních svazích Himaláje. Tady, se stejně jako na náhorní plošině v Ásámu, nacházejí čajovníky ideální klimatické podmínky. Tropické horko, vlhký vzduch, horský chlad a monzunové deště. Tady se čajové lístky sbírají výhradně ručně a tomuto čaji se říká Darjeeling. Je označován jako „šampaňské mezi čaji“. Pod tímto názvem se nabízí i čaje pocházející z jiných oblastí, ale indický má ochrannou známku „Darjeeling Tea“. Čajový nálev z něj je spíše světlý a má jemnou, květinovou chuť.

 

A co Srí Lanka alias Cejlon? Tady jsou podmínky pro pěstování čaje obzvláště příznivé. Cejlonské čaje se dělí podle nadmořské výšky pěstování na Low Grown, nížinné, méně než 650m n.m. Dále pak Medium Grown, střední, mezi 650 a 1300m n.m. A nakonec High Grown, vysokohorské, více než 1300m n.m. Nejdůležitějšími oblastmi na Srí Lance jsou Nuwara Eliya a Dimbula. Nejjemnější čaje pochází právě z nejvýše položené pěstitelské oblasti, a tou je Nuwara Eliya.

 

Že nevíte přesně co je to First Flush?

Indické čaje, zejména v oblasti Dárdžiling, se sklízejí čtyřikrát ročně.

First Flush je právě název pro sklizeň od března do poloviny dubna.

In between se sklízí od dubna do poloviny května a je to mírně aromatický čajík.

Second Flush je čaj sklízený v létě a to od května až června, má silné a kořenité aroma.

Autumnal se sklízí v říjnu a listopadu, má zakulacenou chuť a báječnou vůni. Možná není světovou špičkou, ale ruku na srdce..ochutnali jste někdy čaj First flush?

Já ochutnala mnoho zajímavých čajů od různých firem a po pravdě, jsou mezi nimi velké rozdíly, ale přesnou dobu sklizně opravdu neodliším, pokud si to nepřečtu.

 

Možná stačí ochutnat některý z vynikajících bylinných nebo kořeněných čajů, které nabízím a doporučuji na dané roční odobí.

Blíží se doba shonu i rozjímání.

Myslím, že v mé nabídce jistojistě najdete vašeho favorita!

A pokud ne, tak věřte, že má nabídka se bude neustále rozšiřovat a měnit, tak si zkuste vybrat čajík příště!