Pěstování kakaovníku

Pro zvídavé čtenáře je určen další krátký článek. Věřím, že vám kápne do noty a dozvíte se zajímavosti, které vás obohatí, možná vyčerpají..a dostanete chuť právě na čokládu či čaj z mého obchůdku, jako prostředek na doplnění energie! Přeji příjemné počtení..

V současné době se kakaovník pěstuje na menších plantážích a to z toho důvodu, že na větších plantážích snáze podléhal různým chorobám. Dnes jsou kakaovníky pěstovány nejen v Mezoamerice, Jižní Americe, ale i v Nigérii, Ghaně, na Pobřeží slonoviny, Madagaskaru, Srí Lance a jiných místech.

Kakaovník zůstává na stanovišti řadu let, proto je třeba věnovat přípravě plantáže velkou pozornost. Na pozemku pro plantáž se většinou odstraní původní porost a upraví terén.

V případě, že kakaovník bude pěstován ze sazenic, vykopou se jamky o průměru i hloubce 30cm. Na dno jamek se dá kompost nebo jiné organické hnojivo, teprve pak se zasadí malé semenáčky.

Pokud bude kakaovník pěstován ze semen, vyseje se do hnízd přímo na místo, nebo se sazenice předpěstují ve školce a nechají se dorůst do výšky 30-60cm. Teprve pak se vysazují na plantáž ve vzdálenostech 3-5m všemi směry. Při vysazování je nutná opatrnost, protože kakaovník je náchylný k porušení kořenového systému.

Z výsevu se ponechává jen nejkvalitnější rostlina, ostatní se vyřezávají. Zajímavé je i to, že semena rychle ztrácí klíčivost, za pár týdnů, a proto se obvykle vysévají hned po očištění.

V současné době se stále více používá řízkování. Nejlépe zakořeňují řízky, které jsou osvětleny z 25-30%. Používají se jedno i vícelistové řízky, u kterých se asi na polovinu zkrátí listy a řízky se pak ošetří růstovým stimulátorem. Řízky zakořeňují v zakrytých a zastíněných pařeništích, ve kterých je dostatek tepla a devadesátiprocentní vzdušná vlhkost.

Kakaovník je zejména v mládí citlivý na přímé sluneční záření, proto se často na plantážích vysazují stínící stromy. S postupným růstem kakaovníku se přistínění redukuje. Mladé plantáže se mohou zastiňovat užitkovými rostlinami, jako je například kukuřice, cukrová třtina či maniok. Daší možnost je, že se kakaovníky pěstují ve stínu ponechaných stromů. Tyto stínící stromy se někdy nazývají "matky kakaovníků".

Někde se plantáže nadále prořezávají a kakaovníky se tvarují. Jinde se naopak nechávají růst volně a tehdy bývají kakaovníky obrostlé množstvím epifytů, kapradin, bromélií, tiladsií, orchideí a podobně. Epifytem nazýváme rostlinu, která nekoření v půdě, roste nad její úrovní, většinou na stromech. Epifyty nepatří mezi parazity, protože svého hostitele využívají jen jako opěru. V podstatě tak na kakaovníku existují "vzdušné zahrádky", takový malý ráj pro milovníky exotických květin!

Mladé kakaovníky plodí většinou za čtyři roky a nejvyšší plodnosti dosahují za deset až dvanáct let po vysazení.

Sami vidíte, že získat čokoládu z kakaovníku není ani v prvopočátku vůbec jednoduché. Rovnice kakaovník - kakaový bob - čokoláda - mlsný jazýček je v podstatě stále nedořešená. Tolik toho známe a příroda nás stejně překvapí. Tolik jsme toho vymysleli a ono to přestane fungovat. Tolik jsme toho ochutnali a chutě se stále mění.

Pro vás "mlsné jazýčky" budu mít v brzské době další MLSNÁ překvapení. Právě přichází první plechové obaly naplněné skvělými čoko-bonbony firmy Kamila. Nechte se překvapit rozmanitostí nejen plechových krabic, ale i dalšími obaly!

Takže..brzy na webu!