Čajové obřady

Pokud přeskočíme praktický návod k přípravě čaje, který zahrnuje : typ vody, její teplotu, druh a dávkování čaje, jeho louhování, čajové nádobí a také pokrmy, které se k čaji hodí či nehodí..dostaneme se k zajímavostem.

Rozdílné jsou čajové obřady v Číně, Japonsku, Anglii, Indii, Rusku, Tchaj-wanu a třeba Východním Frísku. Čím víc o čaji a čajových obřadech čtu, tím víc si uvědomuji, jak moc my evropané spěcháme. Vybírám pro vás jen zlomek zajímavostí. Samozřejmě neuspokojím pravé znalce čaje, ale snad obohatím ostatní "mlsálky" o nové informace.

 

Příprava zeleného čaje metodou GUYWAN, ale tuto metodu lze využít i pro přípravu černého čaje, oolongu a třeba Pu-Er čaje.

GUYWAN znamená v mandarínské čínštině "zakrytý šálek". Skládá se z podšálku, šálku a pokličky a to všechno pěkně pohromadě. Je v podstatě nejjednodušší a nejvýhodnější způsob, jak si vychutnat čaj. Tento geniální vynález pochází z pradávných časů dynastie Ming, kolem roku 1350.

Přiměřená dávka se nasype na dno. Nejlépe se čaj vyjímá v kontrastu s bílým porcelánem. V Číně je velmi důležitý vzhled čaje před louhováním, během něj i po něm. U černého čaje, oolongu a druhu Pu-Er začíná oplachem čaje, jakoby na něm byl usazen prach. První vodu, kterou čaj zalijete asi do poloviny guywanu, ihned slijete za pomoci pokličky, která přidrží čaj v šálku. šálek se při tom nikdy nezvedá z podšálku. Potom zvednete guywan k nosu, odkryjete ho a vtáhnete aroma vycházející z čajových lístků. Teprve po "vychutnání" vůně znovu čaj přelijete vodou a necháte louhovat.

Bílé a zelené čaje není třeba "oplachovat" a louhují se bez pokličky. Voda se nelije přímo na lístky, ale na stěnu šálku, aby se lístky rozvířily. Lístky plavou, pak se pomalu uklidní a padají před vašima očima ke dnu. Můžete v klidu sledovat tento kouzelný balet, při kterém se uvolňují látky zbarvující vodu. Asi po minutě je vhodný čas pro první zkušební doušek.

Používání guywanu je snažší předvést než popisovat. Jste-li pravák, dejte podšálek s šálkem na dlaň pravé ruky a palcem přidržujte okraj šálku. Obrácenou pokličku užijte jako pádlo a jemně jí promíchejte povrch nápoje. Čajové lístky se tak dostanou do pohybu. Chcete-li se napít, podržte levou rukou pokličku a mírně ji nadzdvihněte a posuňte. Tím máte zaručeno, že ven nevyklouznou i čajové lístky. Držte pokličku ve vhodném úhlu a nakloňte k ústům guyawan, který držíte v pravé ruce spolu s podšálkem. Všechno je mnohem jednodušší..rychle zjistíte, jak na to..a vaše pohyby budou elegantní a ladné.

Vodu můžete přidávat až do té chvíle, kdy čaj poskytuje nové potěšení z lístků. Když vodu naléváte potřetí, je správné nalít ji přímo doprostřed šálku, aby se narušila jednolitost hmoty.

K přípravě zeleného či bílého čaje je důležité použít vodu asi 70°-80° teplou a platí pravidlo, že čím jemnější čaj máme, tím je nižší teplota vody. Příliš horká voda dává nápoji žlutavý nádech, což je neklamná známka toho, že se lístky nevyluhovaly, ale povařily. Naproti tomu, čím je voda chladnější, tím déle můžete lístky louhovat. Pro získání velmi jemného zeleného čaje je vhodnou dobou asi jedna minuta a při louhování dalšího nálevu se čas mírně prodlužuje.

 

Zalíbil se vám tento malý "obřad"? Můžete si sami zkusit, ale můžete samozřejmě zůstat u svého způsobu. Každý by měl hledat svou "cestu čaje", způsob, jak co nejlépe připravit čaj. Chuť výsledného nápoje ovlivňuje mnoho faktorů, od výběru čaje až po způsob jeho přípravy. Tímto článkem jsem vám jen chtěla zpestřit pohled na přípravu čaje. Základní pravidlo zůstává stejné : čaj připravujeme vždycky čerstvý a pijeme krátce po uvaření. Přeji příjemné vybírání čaje, jeho přípravu a popíjení!