Třídění a klasifikace čaje aneb zkratky známé/neznámé

Než začnu psát články o zpracování čaje, jeho druzích a směsích, pokusím se vám v tomto článku shrnout některé zkratky, které mají pro výběr čaje celkem důležitý význam.

 

Obecně rozeznáváme u zeleného a černého čaje : čaj listový, zlomkový, drť a prach. Tahle klasifikace vypovídá pouze o velikosti a nikoliv o kvalitě čaje.

Prach / Dust / jsou jemné částečky čaje, které propadnou posledním, velmi jemným sítem. Obvykle se z nich vyrábí sáčkový čaj. Můžeme pak vidět zkratku D=Dust nebo PD=Pekoe Dust..přičemž P=Pekoe znamená "bílé chmíří".

Drť / Fannings / tak se označují částečky strojem zpracovávaných listů, které propadnou poměrně jemným sítem. Čaj označovaný jako OF=Orange Fannings vzniká hlavně při zpracování metodou CTC / crushing=drcení, tearing=trhání, curling=svinování /..přičemž O=Orange znamená královský, ušlechtilý.

Zlomkový čaj / Broken / právě po spaření se z rozlámaných lístků snadněji uvolňují barviva i aromatické látky. Výsledný nálev je proto vydatnější a silnější. Mezi zlomkové čaje patří BOP=Broken Orange Pekoe a FBOP= Flowery Broken Orange Pekoe..přičemž F=Flowery znamená květový a nazývají se tak čaje s velmi mladými listy.

 

Listový čaj - černý a jeho klasifikace :

OP=Orange Pekoe..tento čaj se vyrábí z tenkých, svinutých lístků, například jemných lístků vrcholových částí mladých výhonků.

FOP=Flowery Orange Pekoe..je čaj z dosud ne zcela vyvinutých vrcholových lístků..je velmi kvalitní a nálev z něj je světlý a aromatický.

GFOP=Golden Flowery Orange Pekoe..přičemž G=Golden zde značí čaj s podílem zlatých špiček neboli výhonků / tips /. Výhonek je list, který je kvůli vysokému obsahu tříslovin po oxidaci světlejší nebo se stříbřitě leskne, protože je na něm jemné bílé chmýří.

TGFOP=Tippy Golden Flowery Orange Pekoe..přičemž T=Tippy je označení čajů s vysokým podílem mladých listových výhonků a pupenů. Čaj TGFOP je listový čaj Darjeeling vynikající jakosti a obsahuje právě velký podíl výhonků.

FTGFOP=Finest Golden Flowery Orange Pekoe..tento čaj patří mezi nejlepší a nejdražší mezi listovými čaji. Obsahuje vysoký podíl výhonků a pupenů.

Samozřejmě tyto zkratky znají perfektně milovníci čaje, kteří by ještě doplnili, že si obzvláště cení čaje získaného při první sklizni daného roku, takzvaného First Flush=první sběr. Pro laiky, zvědavce a příznivce Mlsot je tento článek jako zpestření mezi vybíráním jednotlivých produktů.

 

Můžete se těšit na další článek..třeba o zpacování čaje různými metodami..třeba o druzích čaje podle jeho zpracování..ale třeba napíšu článek s recepty, kde používám čokoládu..Nechte se překvapit!