BIOPEKÁRNA ZEMANKA s.r.o.

Než krátce představím tuto rodinnou českou firmu, ráda bych vás seznámila s hlavními důvody "proč bio" suroviny a potraviny..sami pochopíte, proč se pustili do pečení, výroby, propagace..tvorby receptů, napsání knih, prezentací přednášek i používání zkušeností našich předků..

Proč tedy BIO - potraviny? Jasná věc, protože..

..jsou zdravé, plnohodnotné a výborné na chuť
..neobsahují škodlivá umělá aditiva (éčka)
..neobsahují antibiotika ani zbytky růstových hormonů
..neobsahují geneticky modifikované organismy
..ekofarmáři nepoužívají pesticidy
..ekofarmáři se starají o pohodu svých zvířat
..ekofarmáři chrání ohrožené druhy zvířat a rostlin
..ekofarmáři neznečišťují půdu, vodu a vzduch
..ekozemědělství neskrývá vedlejší náklady a šetří energii
..ekofarmáři obnovují život na venkově..

Bio..eko..návrat k přírodě a přirozenému životnímu cyklu není póza v dnešní době, ale podle mě naprostá nutnost a jsem velmi ráda, že takové firmy a lidé jako v Biopekárně Zemanka existují a mají co nabídnout..

BIOPEKÁRNA ZEMANKA..český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů. Provozovnu založili v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách. Všechny jejich produkty nesou označení bio, protože při výrobě používají jen suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Jejich bio výrobky neobsahují umělé ztužené tuky, bílý rafinovaný cukr, chemické konzervanty, umělá barviva ani aromata.

Všechny produkty jsou pečeny podle originálních receptur Hanky Zemanové a jsou s nadšením připravovány tak, aby měly vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Získaly proto řadu ocenění jako například Česká biopotravina roku 2007 a 2008 a Nejoblíbenější biopotravina roku 2008. Výrobní postupy splňují kriteria hnutí Slow Food a jsou rovněž držiteli ocenění hnutí Slow Food Prague.

Autorkou receptur je HANKA ZEMANOVÁ, která je uznávanou odbornicí na biopotraviny a autorkou úspěšné Biokuchařky a BioAbecedáře. Výrobu řídí Věra Zemanová, profesionální cukrářka a gastronom s více jak čtyřiceti letou praxí.

Hanka je také zakladatelkou PRO-BIO Ligy, pobočky svazu ekologických zemědělců, zaměřené na osvětu ekologického zemědělství a biopotravin v ČR. Hanka je absolventkou Pedagogické fakulty UK a v současné době hlavně maminkou. Napsala vynikající knihu BioAbecedář, která mě opravdu otevřela oči a víc zapojila mozek při výběru potravin, jejich použití a častějšímu zařazení do jídelníčku mojí rodiny. Její prvotina - Biokuchařka se stala v roce 2006 nejúspěšnější kuchařskou knihou roku.

Co obsahují jejich výrobky :

..převážně celozrnnou mouku, vždy čerstvě mletou (špaldovou, pšeničnou, ovesnou, pohankovou, kukuřičnou či rýžovou)
..sladidla - třtinový cukr s melasou, javorový a rýžový sirup a med 
..rostlinný neztužený tuk palmový, panenský olivový olej za studena lisovaný
..pouze pravou vanilku, žádný umělý ethylvanilin

Co neobsahují jejich výrobky :

..umělé ztužené tuky
..chemické konzervanty
..umělá barviva ani aromata
..rafinovaný bílý cukr

Právě pro vynikající chuť sušenek, krekrů a vlastní pražené bio-kávy jsem zvolila tuto rodinnou firmu..pochutnejte si od září 2013 spolu se mnou na jejich výrobcích. Mé nejoblíbenější jsou čoko-kokosky a moje dcera miluje kakaová špaldová zvířátka. Ostatně cokoliv jsem ochutnala, nemělo chybu! Vynikající kávu, kterou jsem poprvé pila na letošním Biostylu v Praze, těžko překonat! Kávu si zaručeně oblíbí i můj partner, moje mamka a naše návštěvy..a samozřejmě i vy!