Zajímavosti ze světa čaje

Všechny pravé čaje pocházejí ze stejné rostliny - Camellia sinensis. V některých oblastech Číny stále rostou divoké čaje, předci rostliny, která tak okouzlila císaře i mnichy a stala se předmětem legend.

Dnes máme mnoho druhů čaje, které se liší velikostí a různým množstvím lístků. Pekoe se nazývají větší čajové lístky, někdy také orange pekoe, po čínsku "pa-ko", což vystihuje svěšené chloupky, které bývají na nejlepších lístcích. Pokud čaj nese název orange pekoe, není to druh čaje, ale směs různých druhů čajů namíchaných tak, aby vytvořily příjemný a lahodný nápoj.

Pokud mluvíme o pupenu,není to poupě květiny, ale zárodek dalšího lístku a je tou nejcenější částí rostliny s výjimečnou chutí a kvalitou. Čaj, který se skládá ze samých pupenů bývá nejdražší a je velmi vzácný.

 

Odlišnosti v chuti čaje jsou dány různými postupy jeho zpracování. Dnes rozeznáváme šest základních druhů čaje : bílé, žluté, zelené, oolong, černé a Pu-er. Bílé a žluté čaje jsou velmi vzácné i lahodné a pěstují se stejně jako zelené, pouze na několika místech. Jsou lehce spařeny, vysoušeny sluncem nebo praženy na pánvích ve velkých závodech a neustále míseny kruhovitými pohyby rukou, aby bylo zaručeno rovnoměrné vysoušení a jednotná barva. Druh oolong je vystaven žáru po delší dobu. Je to čaj voňavý a velmi zvláštní zcela výjimečné chuti. Nejcenější z nich nesou jméno po Železné bohyni z čínských legend, Ti Kwan Yin, protože mají černou barvu připomínající železo.

Černým čajům se v Číně říká červené, přestože mají černou barvu, získává se z nich nádherný tmavorudý nápoj. To jsou čaje, které převážně známe my. Náš Earl Grey či English Breakfast bývá směsí dvou nebo tří černých čajů z Keemunu /Čína/, Assamu /Indie/ a nebo Cejlonu /Srí Lanka/.

Sbírání čaje je náročná práce a stále se provádí ručně..lidé pracují celý den, aby natrhali co nejvíce košů..Nasbírané lístky se suší, prochází různými procedůrami a výsledkem může být jen malá hrstka čaje! Výsledkem ručního zpracování čaje je jednotný vzhled, indický a cejlonský čaj. Podobný způsob ruční výroby čínského čaje má za cíl čaj stejné barvy, tvaru a velikosti.

Pro naprostou zajímavost..rozlišovací slovníček "západu" a čínského označení :

Pekoe, z čínského "pak-ho".."bílé vlasy"..vychází z podoby nerozvinutého pupenu čajového lístku

Souchong, z čínského "siau-chung".."pododrůda"..označení vztahující se k druhu oolong

Congou, označuje "černý čaj"..odvozeno od výrazu "kung-fu nebo gonafu" a jeho význam je "zručnost a trpělivost"

 

Pokud Číňané mluví o obrovském množství druhů čajů, říkají "deset tisíc druhů čaje"..

Výroba čaje vyžaduje mnoho zkušeností, které Číňané nashromáždili za tisíciletí a dovedli k naprosté dokonalosti. Snad všechny druhy čaje pocházejí odkudsi z Číny, země čaje, jenž nabízí takové požitky, jaké jinde nenajdete..ale kdo ví, každý preferuje jiné chutě a požitky..ale pravdou je, že pokud se ponoříte do četby o čajích a máte možnost ochutnávat..skvěle strávíte čas a zapojíte nejen chuťové buňky..

A ještě závěrem článku..víte, jak se jmenuje nejznámější zelený čínský čaj?

Longjing nebo-li Lun Ching také Dragon Well..prostě "dračí studně"..původně označovaný jako "Bílý oblak vonícího lesa"..má nefritovou barvu, zemité aroma, slabou kaštanovou příchuť a zvláštní tvar..jeho lístky jsou pozoruhodně ploché, hladké a jemné na omak..světlá smaragdová barva a svádivá jemná chuť i vůně připomínající čerstvě posečené seno..o tomto čaji se píší básně a říká se, že není jiný zelený čaj, který by s ním snesl srovnání..dokonce se rozlišuje sedm stupňů a nejlepší se nazývá Queshe neboli Sparrow-s Tongue, vrabčí jazyk, což je ten nejjemnější pupen s jediným výrazně zeleným lístečkem..říká se, že pokud tento čaj ochutnáte, dokonale si ho zapamatujete už na celý život..

Že by jste si dali šálek dobrého čaje? Nemám jistě tak skvělý čaj, jak píšu v článku, ale dozajista si najdete svůj oblíbený druh a vychutnáte si ho po svém..chutě a jiné vjemy při degustaci čaje nebo čokolády se často popisují jako emotivní vnímání přírody..zkuste popsat své dojmy a pocity při popíjení oblíbeného čaje nebo rozpouštění čokolády na jazyku..jak voní, jak chutná na začátku, jak dlouho vnímáte chuť, jak se mění chuť čaje či čokolády? Třeba je to další způsob vaší relaxace..přemýšlet o tom, co přesně vnímám..

Přeji příjemné chvíle ve společnosti čajů, čokolády a jiných MLSOT!