Zajímavosti ze světa indického čaje

Požitek z čaje je osobní tajemství..umění vnitřně se usmívat..prosté spojení vody a listu, co myslíte? Ochutnejte virtuálně a pak i prakticky své oblíbené druhy..

 

Assam..to je pronikavé aroma, plná a značně silná chuť. Tento čaj patří mezi těžší, zemité čaje a je známý svou charaktristickou "sladovou" příchutí. Pochází z nížinných oblastí Indie. Suché lístky těchto čajů mají žlutohnědě zbarvené konce a jsou nejmladší, v podstatě  jde o nerozvinutý zárodek lístku.

Je doporučováno popíjet tento čaj s mlékem a cukrem, protože obsahuje vyšší obsah taninu oproti jiným černým čajům. Jeho barva přechází od oranžovočerné po temně rudou. Přidáním mléka se tmavá barva nápoje změní v jasně červenohnědou, narozdíl od zlatavé, která je typická pro cejlonské čaje s mlékem.

 

Darjeeling..je mimo jiné město na úpatí Himaláje s pohledem na třetí nejvyšší horu světa, Kančendžengu. Darjeeling je označován jako "šampaňské" mezi čaji. Čím je lepší, tím je obtížnější popsat jeho chuť. Kvalita a sklizeň je v různých výškách velmi odlišná. Obecně platí, že čím výše čaj roste, tím bývá lepší. Sklizeň je dost obtížná, protože standardní pravidla pro pěstování tohoto čaje připouštějí nejnižší sklon strání 45° a jako nejvhodnější  je sklon 60-70°.

Každoročně bývají tři odlišné sklizně. První, kdy se čajové keře probouzí po zimním období do mírných dešťů, tedy počátkem března a trvá do začátku května. Úroda bývá malá a tento čaj patří mezi nejdražší na světě. Druhá sklizeň probíhá v květnu a v červnu, před příchodem dešťů a je to největší sklizeň v roce. Čaj má nezaměnitelnou chť, je velmi aromatický s příchutí čerstvého ovoce..muškátového oříšku..černého rybízu..mandlí..Podzimní sklizeň probíhá po období letních monzunů, v září a v říjnu s návratem čerstvého vzduchu a slunečních paprsků. Po jejím konci se rostliny znovu ukládají k spánku..

 

Nilgiri..černý čaj z Modrých hor, Nilgirí v Tamilnadu v jižní Indii, patří mezi nejlepší svého druhu. Dobrý Nilgiri je vždy jemný čaj bez taninu, podobný cejlonským čajům. Má zcela osobitou dřevitou příchuť..a jsou ideálním společníkem pro klidné odpoledne..jeho lístky je možné vícekrát louhovat. V Indii ho popíjí celý den s kořením a mlékem jako velice oblíbený druh čaje.

 

Další indické čaje jsou méně známé..Sikkim, Dooars, Terai a Travancore..dalo by se říci, že každý druh čaje si najde svého milovníka. Platí nepsané pravidlo, že sehnat dobrý čaj není jednoduché, a že mnoho velmi kvalitních čajů zůstává v zemi, kde se čaj pěstuje a sklízí.

 

Článek o čajích je pouze pro zajímavost..ale na konec jsem si připravila něco, co by mohlo zajímat mnohé..a to jak zbavit čaj kofeinu..pro lidi, kteří jsou na něj citliví anebo chtějí vypít víc čaje během dne a nepotřebují kofein..Fígl je v tom, že 80% se vyluhuje během prvních třiceti vteřin po nalití vařící vody a většina kofeinu se vyluhuje do dvou minut po nalití vařící vody. Zbavit čaj kofeinu není tedy obtížné, stačí slít vodu a spařit čajové lístky ještě jednou. Chuť čaje by se tak neměla zničit, protože aromatické složky se rozpouští mnohem pomaleji.

Další zajímavostí je ta, že tanin se uvolňuje z čaje až ve třetí minutě louhování, rozpouští se mezi třemi až pěti minutami louhování, a tak bude po této době čaj spíš uklidňující než stimulační. Správné chemické označení pro taniny v čaji je "polyfenoly", způsobují výraznou chuť čaje, onen svíravý pocit v ústech. Tím se stimuluje činnost slinných žláz, a proto čaj zahání žízeň. Polyfenoly během fermentace oxidují jsou právě "nositeli" barvy a chuti čaje. Fermentací se oxiduje třetina až polovina polyfenolů na složitější látky..zelený čaj má mnohem svíravější chuť než černý čaj nebo oolong, protož neprochází procesem fermentace..bezbarvé, svíravé a hořké chutě jsou podstatou výjimečnosti zeleného čaje..ale o zelených a jiných čajích zase někdy příště!