RUM A ČOKOLÁDA

Zajímavost pro mlsálky a degustátory/požitkáře/ochutnávače rumu.

Dostal se mi do ruky časopis WAREHOUSE, který má svou prodejnu "fajnšmekrovskou" v Praze v Karlíně. Mnoho zajímavých článků a hlavně tipů na degustaci rumů, čokolády a jiných "spirit mlsot". Protože jsem se ponořila do hnědých, nádherných, svůdných, voňavých a opojných tónů/vůní/chutí rumů a samozřejmě miluju čokoládu, rozhodla jsem se zkráceně popsat tuto kombinaci.

Kombinace rumu Diplomático Reserva s XC hořkou čokoládou slaví úspěch už několik let. Čokoládový alchymista Dan Syrový dovedl k dokonalosti kombinaci bílého rumu Diplomático Planas a bílé čokolády. 

Když má člověk nadšení a vášeň jdou věci snadno, říká Daniel, ale cesta k exklusivní čokoládě není zase tak jednoduchá. Člověk musí mít svou představu "hotovou" v hlavě a na jazyku. Skládat čokoládovou symfonii, namíchat novou čokoládu je podobné jako, když umělec hraje na saxofon a má skvělý hudební sluch i výdrž až do pozdního rána. Nepochybně je důležité cestovat a ochutnávat čokolády, koření, bylinky, květy a čaje, které si vyberete na tržištích, nebo vám "vstoupí" do cesty.

Každá edice čokolády je unikát, vzniká nově a měla by překvapit. Mistr chocolatierského řemesla vychází u "pairing chocolate" zásadně z toho, s jakým destilátem se bude čokoláda snoubit, aby vytvořil unikátní harmonii či erotický protiklad. Je velmi důležité, aby každá čokoláda byla absolutně jiná a střižená na míru jednoho konkrétního nápoje. Neméně důležitý je výběr země/místa původu kakaových bobů, tak jako u vína ovlivní místo vinice samu základní podstatu, stejně tak "chocolate terroir" a odrůda kakaových bobů je geniální základ pro čokoládu. Hutná a zemitá je ze Sao Thomé - hlavní město malého afrického ostrovního státu Svatý Tomáš /jakmile je něco Tomáš nebo Tomášovo..je to vždycky v mých očích geniální/ a Princův ostrov..nebo ovocně nakyslou chuť z Madagaskaru - největšího ostrova v Africe a čtvrtého největšího na světě..a nebo sametově jemnou s tóny dřeva a tabáku třeba z Venezuely - Amerigo Vespuci ji pojmenoval "malé Benátky", jinak smutná země s velkou krizí, ale neuvěřitelným přírodním bohatstvím..

Jako jeden z mála chocolatiérů na světě ladí a "zušlechťuje" jednoplantážní čokoládu nebo Blend single origin s bylinkami, kořením a solí. V jediné čokoládě bývá mezi deseti až čtyřiceti druhy květin, koření, čajů či dřev. Jeho základní technologie zpracování ingrediencí vychází bez legrace z alchymistických postupů středověké Prahy a renesančních metod výroby parfémů z jihofrancouzského Grasse.

Všechny čokolády pana Daniela jsou buď s něžným dotekem soli nebo výrazně slané, jako třeba bílá čokoládička k Diplomáticu Planas. On sám miluje čokoládu z kakaových bobů z malé sopečné plantáže Chuao, která má naprosto krásnou a unikátní chuť.

Buď jak buď čokoládička k rumu Diplomático Tito Cordero obsahuje 23 bylin, koření, čajů a dřev, například dubové pražené dřevo, pět druhů pepřů, zázvor, květ divizny, květ hřebíčku z Bali a další tajné ingredience a samozřejmě mořskou sůl z Camargue - sůl, která je výsledkem působení mistrálu a slunce s jemnými bílými krystaly sbíranými z povrchu odpařující se hladiny "Fleur de sel"..znám tuhle sůl a dávám jí do letních i jarních salátů..neznám lepší..

Nechte se unést požitky, vůněmi a chutěmi jako já..můžete ochutnávat mé "české" čokoládové mistry nebo se nechat omámit kombinací destilátů a čokolády ve Warehouse na Sokolovské č.105..tam budou směřovat mé kroky při návštěvě Prahy..nechám se hýčkat..ochutnávku Botran Cobre určitě nevynechám..

Kéž bych se touhle cestou vydala, co nejdřív a nejdál..moje srdeční přání..

/přepsáno + doplněno mými slovy z časopisu Warehouse No-1, který jsem lohla v naší oblíbené restauraci Letná..no/

 

 

Degustujte..užívejte opojné vůně a chutě..