KAKAO A KÁVA

Kávové pojmy..znáte je?

Espresso, pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25 – 30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin.

Espresso doppio, anglicky nazývané double shot, je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150 mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.

Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15- 18 vteřin.

Americano je espressem, které je dolité horkou vodou, zpravidla bývá tento poměr 1:5.

Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo.

 

A káva s mlékem?

Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70°C.

Flat whi se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.

Latte macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené lat macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené.

Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Café mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha bude jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso macchiato /makjáto/ je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno obrázkem na povrchu pěny.

 

Řadit podle 
Výrobce 

Složení :kardamon bio, skořice Cejlon bio, skořice - Cassia bio, zázvor bio, nové koření bio, hřebíček bio, vanilkový prášek bio, muškátový květ bio.Informace o produktu :To, že je možné ještě zlepšit vybranou chuť kávy, se ví v Orientu již dlouho. V "Aladinově koření do kávy" se ukrývá kardamon, skořice, nové koření a hřebíček, které v horké kávě rozvíjí silné, měkké a citrónové aroma. Doplněno
cena 85 Kč

Aladinovo koření do kávy bio 25g


Složení :100% káva Arabica bio (jemná směs z nejlepších zrn kávy Arabica).Informace o produktu :Když to někdy má jít rychle a taky dobře chutnat! V okamžiku je šálek Vídeňského pokušení hotový! Jednoduše zalít 1-2 čajové lžičky instantního granulátu horkou, ale ne vroucí vodou, a rychlý Vídeňský kávový požitek je hotov!Aromatický a chutný kávový zážitek..nechte si provonět ráno..prohřát
cena 260 Kč

Káva Vídeňské pokušení bio 100g